Αποσυνδέσεις από το internet, αδύναμο σήμα Wifi; Να μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε και να ελέγξετε την λειτουργία του Modem-Router σας.

Δημοσιεύθηκε σε Networks - από foivos την Δευτέρα, Ιουλίου 29th, 2013 με 0 σχόλια
Το Modem-Router είναι η συσκευή που μας δίνει την δυνατότητα να συνδεθούμε στο internet. Είναι η συσκευή που κάνει σύνδεση της υπηρεσίας DSL που έχει η  τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού μας με τον πάροχο στον οποίο έχουμε αγοράσει την αντίστοιχη υπηρεσία παροχής internet. Κάθε πάροχος μαζί με τις υπηρεσίες , σας δίνει «δώρο» και ένα modem router (ο εξοπλισμός) ώστε να συνδεθείτε άμεσα στην υπηρεσία που αγοράσατε. Συνήθως όμως ο εξοπλισμός αυτός δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος. Τα πιο κλασικά προβλήματα είναι οι συνεχείς αποσυνδέσεις από το internet ή οι αποσυνδέσεις της συσκευής σας (PC, Laptop, Tablet, Κινητό smartphone κλπ) από το ασύρματο δίκτυο στο οποίο συνδεθήκατε με το Wifi ακόμα και αν το router, βρίσκεται δίπλα από τη συσκευή μας.
Μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε προς το καλύτερο τη λειτουργία της συσκευή σας είναι οι παρακάτω:
  • Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αποσυνδέσεις του ασύρματου ή χαμηλό σήμα, απλά αλλάξτε το κανάλι που εκπέμπει το ασύρματο δίκτυό σας: Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να μπείτε στο menu του router σας και να πειραματιστείτε με τις διαφορετικές συχνότητες και τα κανάλια που μπορεί να εκπέμψει το ασύρματο δίκτυο σας. Πολλές φορές το χαμηλό σήμα ή οι αποσυνδέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πολύ κοντά μας, κάποιο άλλο ασύρματο δίκτυο ή ασύρματη συσκευή, εκπέμπει στην ίδια ή κοντά στην ίδια συχνότητα που εκπέμπει και το δικό μας router. Σαν αποτέλεσμα, η παρεμβολή του ενός σήματος στο άλλο προκαλεί σύγχυση μεταξύ της σύνδεσης των δύο συσκευών (PC, Router) και σαν αποτέλεσμα να χάνετε η σύνδεση μεταξύ τους.
  • Συνεχής αποσυνδέσεις από το internet ακόμα και όταν ο υπολογιστής έχει συνδεθεί με καλώδιο στο router: Αυτό συνήθως σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει είτε στην τηλεφωνική γραμμή είτε στο router. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον πάροχο σας για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στη γραμμή και να σας ενημερώσει σχετικά. Εφόσον ενημερωθείτε ότι όλα λειτουργούν άψογα και η υπηρεσία φτάνει κοντά στο χώρο σας με καλές μετρήσεις το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού. Λόγω της ευαισθησίας που έχουν οι DSL συνδέσεις, θα πρέπει το καλώδιο από τον τοίχο μέχρι το router μας να φτάνει με όσο το δυνατόν λιγότερα «μπαλώματα» και πατέντες. Τα συνεστραμμένα καλώδια, οι πολλές διακλαδώσεις και οι επαφές του τηλεφωνικού καλωδίου με καλώδια ρεύματος υψηλής τάσης μπορούν να μεταφέρουν θόρυβο στη σύνδεση του DSL με το router, ο οποίος είναι και ο βασικός ένοχος για την μη σωστή σύνδεση με τον πάροχο μας και σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς αποσυνδέσεις από το internet. Αφού καλύψουμε και αυτό το κομμάτι, θα πρέπει να ελέγξουμε και να αντικαταστήσουμε τα «φίλτρα» που υπάρχουν στις τηλεφωνικές μας συσκευές. Το φίλτρο είναι μια μικρή συσκευή πολύ μικρου κόστους όμως μεγάλης σημασίας για την ομαλή λειτουργία μιας σύνδεσης internet. Είναι αυτό που διαχωρίζει την πληροφορία της φωνής από την πληροφορία του internet στην τηλεφωνική γραμμή μας. Εάν έχει χαλάσει, είναι πιθανό κάποιες μεταβολές στην τηλεφωνική γραμμή όπως είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις να δημιουργούν φαινόμενα αποσύνδεσης.
  • Εάν και εκεί όλα είναι καλά το επόμενο βήμα είναι να  αναβαθμίσετε το Firmware του Modem-Router σας: Είναι μια απλή αλλά και επικίνδυνη διαδικασία. Για να αποφύγετε τους όποιους κινδύνους το μόνο που χρειάζεστε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον τρόπο που θα κάνετε την αναβάθμιση. Σε αυτό το κομμάτι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπείτε στο menu του router και να δείτε την έκδοση του firmware. Στη συνέχεια να επισκεφτείτε την σελίδα του κατασκευαστή της συσκευής σας για να δείτε εάν έχει δημιουργηθεί νεότερο firmware. Πολλά αν όχι όλα από τα παραπάνω προβλήματα  διορθώνονται με την αναβάθμιση νεότερης έκδοσης του λογισμικού λειτουργίας της συσκευής σας (firmware) εφόσον ο κατασκευαστής έχει δημιουργήσει κάτι τέτοιο. Συνήθως μετά από μια τέτοια διαδικασία το router επανέρχεται στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις γι′ αυτό καλό είναι να πάρετε ένα backup πρώτα ή να έχετε όλα τα απαραίτητα χαρτιά κοντά σας για την επαναρύθμιση του.

Εάν μετά και από όλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, τότε ίσως είναι καιρός να προχωρήσετε σε αγορά νέου πιο αξιόπιστου Modem-Router. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.