Ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων από τη NASA! Σελήνη -Γη 622Mbps !!!

Δημοσιεύθηκε σε Uncategorized - από foivos την Παρασκευή, Οκτωβρίου 25th, 2013 με 0 σχόλια

Επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια της NASA να δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία γρηγορότερης και πιο αξιόπιστης μεταφοράς δεδομένων που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο του ΜΙΤ. Την εν λόγω τεχνολογία έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει ώστε να επεκτείνει την επικοινωνία στις μελλοντικές αποστολές της στο διάστημα, και ειδικά  αυτές που θα έχουν απομακρυνθεί κατά πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Γη. Στόχος της είναι η αξιόπιστη και γρηγορότερη μετάδοση τρισδιάστατων εικόνων και βίντεο υψηλής ανάλυσης από τα πιο απομακρυσμένα  σημεία του ηλιακού μας συστήματος.

Η δοκιμή έγινε με την επιτυχημένη σύνδεση της Γης με την Σελήνη σε ένα απίστευτο ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων  στα 622MBPS. Τα δεδομένα μεταδόθηκαν στη Γη από ένα δορυφόρο γύρω από το φεγγάρι . Από την άλλη μεριά (την Γη) τα δεδομένα που στάλθηκαν στο δορυφόρο, έγιναν Upload χωρίς σφάλματα από τον επίγειο σταθμό που βρισκόταν στο Νέο Μεξικό με ταχύτητα 20Mbps. Δείτε στο παρακάτω video τον τρόπο που έγινε η σύνδεση.

Ο τρόπος μετάδοσης έγινε με τη βοήθεια λέιζερ και όχι με ραδιοκύματα όπως συνηθιζόταν έως σήμερα , με τη βοήθεια της συσκευής  LLCD που βρίσκεται εγκατεστημένη στο LADEE, ένα διαστημικό όργανο που εκτοξεύτηκε φέτος με σκοπό τη μελέτη της αραιής σεληνιακής ατμόσφαιρας και των σωματιδίων σκόνης που αιωρούνται σε αυτήν. Το LADEE διαθέτει μια συσκευή τεχνολογίας λέιζερ για να επικοινωνεί με την Γη. Χρησιμοποιώντας τους παλμούς εκπομπής φωτός του λέιζερ, έστειλε τα στοιχεία στη Γη με μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλη επικοινωνία που χρησιμοποιούσε ραδιοκύματα.

Όπως δήλωσε η NASA με ανακοίνωση του εκπρόσωπου τύπου της, το LLCD αποτελεί το πρώτο βήμα στο να δημιουργήσει τη νέα γενιά διαστημικών επικοινωνιών. Τα αποτελέσματα τους ενθαρρύνουν αρκετά και είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να εφαρμόσουν τη νέα αυτή τεχνολογική καινοτομία στις επόμενες αποστολές τους!