Dell’s “Project Ophelia” : Το Android γίνεται PC, ένα PC στο τσεπάκι σας ή μήπως το τέλος μιας εποχής;

Δημοσιεύθηκε σε Android, Cloud, Hardware - από admin την Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21st, 2013 με 0 σχόλια

Σε παλαιότερα άρθρα σας είχαμε μιλήσει για το Cloud Computing και για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου όλα μας τα δεδομένα, εφαρμογές, ακόμα και ο υπολογιστής μας βρίσκεται κάπου μέσα σε ένα «σύννεφο», σε κάποιους servers δηλαδή στους οποίους μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, με οποιαδήποτε συσκευή χωρίς όμως να μας απασχολεί που βρίσκονται, πως δουλεύουν, ποιος τους συντηρεί.

Dell ophelia

Dell ophelia

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει τo project «Ophelia» της Dell σε συνεργασία με τη Wyse,  όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιανουαρίου και παρουσιάστηκε στην CES.  Σύμφωνα λοιπόν με τη Dell, με μια μικροσκοπική συσκευή στο μέγεθος ενός USB stick και με τιμή μόλις περίπου 50$!, θα μπορούμε να μετατρέψουμε μια οθόνη σε «PC», απλά συνδέοντας τη συσκευή στη θύρα HDMI της οθόνης.

Η συσκευή αυτή θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Mobile High-Definition Link (MHL) για να αντλήσει ενέργεια κατά την εκκίνηση από μια οθόνη HDTV ή μπορεί να τροφοδοτείται από μια θύρα USB.  Θα έχει επίσης ενσωματωμένο Bluetooth και Wi-Fi για να συνδέεται με πληκτρολόγιο, ποντίκι, δίκτυο και θα τρέχει Android 4.1 (Jelly Bean) ως λειτουργικό σύστημα με όλες τις λειτουργίες μιας ταμπλέτας. Σκοπός της συσκευής θα είναι κυρίως να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση σε άλλα λειτουργικά συστήματα ή εικονικά μηχανήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένους servers ή στο cloud.

Κάτι παρόμοιο ανακοίνωσε και η Canonical με την έκδοση Ubuntu για tablets (η οποία θα είναι διαθέσιμη για τους developers από σήμερα 21 Φεβρουαρίου) και κυρίως με το Ubuntu για Android smartphones, με το οποίο θα μπορείτε να μετατρέψετε το τηλέφωνο σας σε «PC».

Το σίγουρο είναι πως ο σταθερός υπολογιστής όπως τον ξέραμε σε λίγο θα έχει εξαφανιστεί (ειδικά σε ενδοεπιχειρησιακά δίκτυα). Με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη οι πωλήσεις smartphones ξεπέρασαν κατά πολύ τις πωλήσεις σταθερών υπολογιστών και τους προγραμματιστές να ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με εφαρμογές για κινητές συσκευές και εφαρμογές στο cloud, θα πρέπει να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις νέες αυτές τεχνολογίες και πως μπορείτε να τις εφαρμόσετε στο δίκτυό σας με απίστευτα οφέλη (βλ. Ophelia), μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 6179879 ή δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cloud και το Virtualization.