Cloud – Η μετάβαση σε μια νέα εποχή…

Δημοσιεύθηκε σε Cloud - από admin την Δευτέρα, Αυγούστου 29th, 2011 με 0 σχόλια

Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της HP Leo Apotheker ανακοίνωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να εγκαταλείψει την αγορά των PC (harware) καθώς την αγορά των tablets (WebOS), η αξία της μετοχής μειώθηκε κατά 20%. Όταν ο Steve Jobs παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Apple, αντίστοιχες αναπροσαρμογές έγιναν στις μετοχές της Apple.

Αυτές οι δύο ιστορίες  εταιρικής αλλαγής συζητήθηκαν ευρέως, ωστόσο, κάτι πολύ μεγαλύτερο συμβαίνει, κάτι που θα μετατρέψει ολόκληρο το οικοσύστημα του λογισμικού για τα επόμενα 5 χρόνια. Οι αλλαγές θα είναι τόσο δραματικές που οι τρέχουσες συζητήσεις θα φαντάζουν τίποτα. Τεράστιες επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν το χώρο και ακόμα μεγαλύτερες νέες εταιρείες θα σχηματιστούν. Βρισκόμαστε μπροστά στη μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της νέας εποχής θα είναι τα ακόλουθα :

  • Οι Desktop υπολογιστές συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, θα περιοριστούν σε μηχανές που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση «σοβαρής» δουλειάς. Λιγότερο άνθρωποι θα τα αγοράζουν στο μέλλον, και αυτοί θα τα χρησιμοποιούν για λιγότερο χρόνο.
  • Οι Κινητές συσκευές, και ειδικότερα τα έξυπνα τηλέφωνα, θα ενσωματώσουν όλο και περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που κάποιος χρειάζεται, ώστε να κάνει τη δουλεία του πιο εύκολα και πιο παραγωγικά.
  • Το λογισμικό και οι υπηρεσίες που θα λειτουργούν σε αυτές τις συσκευές θα χρησιμοποιούν το σύννεφο (cloud) για την αποθήκευση και την επεξεργασία.  Το cloud θα μεγαλώσει και θα γίνει ακόμη πιο απλό και διάφανο στη χρήση του.
  • Η αρχιτεκτονική του iPhone της Apple φαίνεται να είναι η πιο κατάλληλη για αυτή την αναδυόμενη νέα εποχή.
  • Το Android της Google, είναι ήδη ένα thin client για το σύννεφο της Google (Docs, Gmail, Ημερολόγιο, Επαφές, Picasa, G +) αλλά θα πρέπει και αυτό να αλλάξει και να προσαρμοστεί για να είναι η κύρια επιλογή των απαιτητικών καταναλωτών.
  • Όλοι οι προγραμματιστές θα πρέπει να σκέφτονται πλέον πρώτα τις κινητές συσκευές αν όχι μόνο αυτές. Θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στις κατόχους έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων κινητών συσκευών να ολοκληρώσουν τόσο τις απλές όσο και τις πολύπλοκες εργασίες με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση από το χρήστη και με σκοπό τη μέγιστη παραγωγικότητα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απαιτείται από κάποιον να χρησιμοποιήσει ένα Desktop ή laptop για οτιδήποτε πέρα από αρκετά πολύπλοκες εργασίες.

Βλέποντας τα πράγματα μέσα από αυτή την οπτική, η HP αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να περάσει από την αγορά του υλικού στην αγορά των υπηρεσιών. Εκεί φαίνεται πως θα παιχθεί το παιχνίδι τα επόμενα χρόνια και η Apple έχει ήδη ένα τεράστιο προβάδισμα.

Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Και πολλά οφείλονται στην  . . Apple και τον Steve Jobs.  Ίσως ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή της.  Κάποιοι μας εμπιστεύθηκαν πριν αρκετά χρόνια, κάποιοι μας έλεγαν ρομαντικούς… εσείς;