Πως να μετατρέψετε το Router σας σε ένα σούπερ Router με DD-WRT

Δημοσιεύθηκε σε HowTo, Networks, OpenSource - από admin την Παρασκευή, Αυγούστου 26th, 2011 με 0 σχόλια

Τι είναι το DD-WRT?

Το DD-WRT είναι ένα open-source firmware για routers. Το λογισμικό του ξεκλειδώνει δυνατότητες που δεν είναι παρόντες σε όλα τα routers και  αποδεσμεύει επίσης ρυθμίσεις που δεν είναι προσβάσιμες κανονικά, όπως π.χ. ένταση σήματος.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε για την παρουσίαση ένα Netgear WNR2000 αν και προτείνεται το Linksys WRT54GL , ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε router αρκεί να υπάρχει στη λίστα με τις υποστηριζόμενες συσκευές.

Προετοιμασία

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η αλλαγή του firmware του router σας μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες, όπως η «bricking.» Θα πρέπει να αναλάβετε όλες τις ευθύνες για ό, τι κάνετε. Δεν είμαστε υπεύθυνοι αν κάτι πάει στραβά.

Όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιήστε ένα από τα παραπάνω routers ή δείτε αν το δικό σας υπάρχει στη λίστα με τις υποστηριζόμενες συσκευές. Το δικό μας Router ήταν ένα Netgear WNR2000 Rev.2, το οποίο σημαίνει ότι είναι συμβατό (το Rev.1 δεν είναι).

Ξεκινώντας κάνουμε hard reset στο router, πριν την αναβάθμιση και συνδέουμε ενσύρματα το router κατά την ενημέρωση του firmware. ΠΟΤΕ ασύρματα

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα του DD-WRT, η διαδικασία έχει ως εξής:

Η διαδικασία

Κάνετε Hard reset σύμφωνα με τις οδηγίες για το συγκεκριμένο router σας.

Μετά από το hard reset, περιμένουμε τα φωτάκια για να επανέλθουν στο φυσιολογικό, και συνδέουμε ενσύρματα το router στον υπολογιστή μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, απ ενεργοποιήσαμε την ασύρματη σύνδεση, έτσι ώστε μόνο η ενσύρματη σύνδεση με το WRN2000 να είναι ενεργή.

Στη συνέχεια, συνδεόμαστε με τον browser μας στη σελίδα του router.

Χρησιμοποιήστε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, (συνήθως αναγράφεται στην πίσω πλευρά της συσκευής σας) αφού κάνατε hard reset και κάντε κλικ στο σύνδεσμο Αναβάθμιση Router.

Αναζητήστε το σωστό αρχείο με το image και περιμένετε υπομονετικά.

Θα περιμένετε μέχρι να σας ενημερώσει ότι θα γίνει επανεκκίνηση του router, και θα δείτε τα φωτάκια να αναβοσβήνουν. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και είστε έτοιμοι, συνδεθείτε με το router σας. Η διεύθυνση IP του  DD-WRT είναι 192.168.1.1, το όνομα χρήστη είναι «root», και ο κωδικός πρόσβασης είναι «admin». Θα δείτε πλέον ένα ολοκαίνουργιο περιβάλλον εργασίας σας.

Τώρα που έχετε το DD-WRT στο δρομολογητή σας, μπορείτε να κάνετε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, όπως για παράδειγμα την ενίσχυση του σήματος WiFi, το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο αντίστοιχο άρθρο.