Τελικά μπορείς να αναβαθμίσεις την κάρτα γραφικών στο laptop σου; Πλέον, μπορεί και να γίνεται!

Δημοσιεύθηκε σε Hardware, News - από foivos την Τρίτη, Δεκεμβρίου 13th, 2016 με 0 σχόλια

laptop2_ext_vga_pci-e_onΚάποτε, όταν είχες αγοράσει laptop το εύλογο ερώτημα ήταν «..με αυτό θα μπορώ να παίζω παιχνίδια..». Η αγορά ενός laptop ήταν ένα αρκετά αξιόλογο έξοδο. Αυτό ισχύει και σήμερα στην περίπτωση που θέλεις να πάρεις ένα σχετικά δυνατό μηχάνημα για το «κάτι παραπάνω», που δεν θα κολλάει, θα μπορείς να σερφάρεις με άνεση στο διαδίκτυο και να κάνεις βασικές εργασίες χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα! Ένα τέτοιο μηχάνημα κυμαίνεται περίπου στα 500€ – 800€.

Αυτό που ρωτούν κάθε φορά όμως οι επίδοξοι αγοραστές είναι «..θα μπορώ να κάνω και κάτι παραπάνω..», «..θα μπορώ να παίξω και κανένα παιχνιδάκι..ή θέλω να παίζω αυτό το παιχνίδι, το παίζει;;;; ή ακόμα θέλω να επεξεργάζομαι και βίντεο..μπορώ;;;». Η απάντηση για αυτή την κατηγορία μηχανημάτων είναι για τα παιχνίδια μεν ότι πιθανόν να μην παίζουν με μεγάλη ευκολία ή ίσως και καθόλου λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και για τα βαριά software ότι πιθανόν να επιβαρύνουν αρκετά το μηχάνημα και να αργούν να ολοκληρώσουν τις απαιτητικές εργασίες.

Εάν το βασικό κριτήριο λοιπόν στην αγορά σου  είναι οι υψηλές επιδόσεις στα γραφικά τότε αυτομάτως μεταφέρεσαι σε Gamming Laptop με το budget να ανεβαίνει στα 1200€ -1800€ περίπου. Σε περίπτωση που δεν έχεις να διαθέσεις αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ποσό ή στην περίπτωση που αγόρασες για τον ίδιο λόγω πριν 2 -3 χρόνια ένα μηχάνημα το οποίο παίζει άψογα αλλά δεν σε καλύπτει σε επιδόσεις γραφικών τι μπορείς να κάνεις;;;; Προφανώς τίποτα καθώς δεν μπορείς να το αναβαθμίσεις σε επίπεδο γραφικών..ή μήπως μπορείς.

ext_vga_pci-eΚάνοντας μια βόλτα σε site τεχνολογίας και αγορών του εξωτερικού τις τελευταίες μέρες έπεσα επάνω σε ένα σχετικά «νέο hardware», αυτό εδώ το οποίο υπόσχεται αναβάθμιση στην VGA του φορητού σου υπολογιστή. Η συσκευή αυτή δεν είναι άλλο από μία εξωτερική Full Size PCI-E θύρα στην οποία μπορεί κάποιος να συνδέσει μία κανονική Pci – Express κάρτα γραφικών.

Η κάρτα και το hardware τροφοδοτούνται από εξωτερικό τροφοδοτικό ενώ η σύνδεση με το laptop γίνεται μέσω της mini pci-e θύρας του laptop (εκεί ίσως θα πρέπει να υπάρξει μία μικρή χειρουργική παρέμβαση στο μηχάνημα είτε για να αφαιρεθεί προσωρινά η WiFi κάρτα του μηχανήματος ώστε να συνδέσουμε την εξωτερική κάρτα ή για να αποκαλυφθεί εφόσον υπάρχει η δεύτερη mini pci-e θύρα). Στην πατέντα του καλωδίου σύνδεσης του περιφερειακού με το laptop υπάρχει και εναλλακτική πρόταση ώστε να συνδεθεί το περιφερειακό μέσω express card στο laptop εφόσον υπάρχει ή ακόμα και άλλων τύπων σύνδεσης. Δείτε αναλυτικότερα την παρουσίαση στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί.

Αν και υπάρχουν πολλά video τελευταία με παρόμοιες συσκευές στο internet, είναι αμφίβολο προς το παρόν κατά πόσο δουλεύουν και πόσο αξιόπιστες είναι. Εφόσον αρχίσουν να κυκλοφορούν και επίσημα στην αγορά και μετά από αρκετές δοκιμές θα δούμε κατά πόσο όλα αυτά ισχύουν και κατά πόσο μία τέτοια αναβάθμιση είναι εφικτή και αξιόπιστη.

Προσωπικά θα προτιμήσω να μείνω επιφυλακτικός για αρχή σχετικά με την αξιοπιστία τους, πιστεύοντας όμως ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για κάτι που περιμέναμε πολλές γενιές έως σήμερα.