Η 3D εκτύπωση βοηθά και στην ορθοπαιδική ιατρική.

Δημοσιεύθηκε σε News - από foivos την Δευτέρα, Μαΐου 5th, 2014 με 0 σχόλια

Το δημιούργημα ενός Τούρκου φοιτητή σχεδίου, του Ντενίζ Καρασαχίν είναι ένας «έξυπνος» γύψος με όνομα Osteoid Medical Cast. Έχει τρισδιάστατες δομές που εκτυπώνονται στα μέτρα του ασθενή και απέσπασε ήδη το χρυσό βραβείο A” Design Award. Ο «έξυπνος» γύψος εκτυπώνεται στα μέτρα του ασθενή και αλλάζει τα πάντα στον τρόπο αποκατάστασης των καταγμάτων.

Τα βασικά  πλεονεκτήματα σε σχέση με τον κλασικό γύψο  που χρησιμοποιούν οι ορθοπεδικοί μέχρι σήμερα είναι ότι, λόγω της διατρητής δομής απαλείφεται η έλλειψη αερισμού του πάσχοντος σημείου, η φαγούρα και η άσχημη μυρωδιά. Ο γύψος δημιουργείται από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή μετά από απεικόνιση του κατάγματος και της τραυματισμένης περιοχής, έτσι ώστε να εκτυπωθεί ακριβώς στα μέτρα του τραυματία.

Επίσης ο νέος γύψος συνδυάζεται με ένα σύστημα οστικής διέγερσης το οποίο με τη βοήθεια παλμών υπερήχων χαμηλής έντασης Lipus, έχει σαν στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποκατάστασης των οστών. Η λειτουργία του εν λόγω συστήματος για μόλις 20 λεπτά την ημέρα περιορίζει τον συνολικό χρόνο αποκατάστασης με τον γύψο Osteoid κατά 38%, ενώ σε σύγκριση με έναν συμβατικό γύψο ο χρόνος μειώνεται κατά 80%. Τα ειδικά ανοίγματα του γύψου βοηθούν στην επαφή του συστήματος της οστικής διέγερσης με την πάσχουσα περιοχή.