Το Galaxy S5 θα φορά το νέο CPU Exynos 6 και θα είναι 64bit!

Δημοσιεύθηκε σε Hardware - από foivos την Παρασκευή, Νοεμβρίου 1st, 2013 με 0 σχόλια

Σύμφωνα με ανεπίσημες φήμες η Samsung ετοιμάζετε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι των επεξεργαστών κατασκευάζοντας το νέο της CPU SoC Exynos 6 το οποίο και όπως φαίνεται θα φιλοξενηθεί στο αναμενόμενο «Galaxy S5», αλλά και την επόμενη σειρά συσκευών της εταιρείας. Το Exynos 6 εξελικτικά θα είναι αρκετά βήματα μπροστά από τον αντίστοιχο προκάτοχό του ο οποίος φοριέται σήμερα στο Samsung Galaxy S4!

Η ιστορία της εξελικτικής θεωρίας της σειράς «Exynos» έγινε εν συντομία με το διπύρηνο Exynos 5 (5250) το οποίο όμως παρουσίασε αρκετά προβλήματα όσο αφορά το θέμα επιδόσεων όταν εμφανίστηκε. Σαν αποτέλεσμα ήταν η αναβάθμισή του chip στην πρώτη οκταπύρηνη έκδοση (5410) αλλά και την σημαντικά βελτιωμένη έκδοση αργότερα, σε Exynos 5420 που βρίσκεται και στο Galaxy Note 3. Η Samsung φαίνεται να έχει αποφασισει να μείνει στο παιχνίδι και να κερδίσει τη μάχη απορρίπτοντας τα παλιά της σφάλματα και δημιουργώντας το νέο chip Exynos 6 που προαναφέραμε. Με βάση όσα έχουμε μάθει έως τώρα το Exynos 6 θα κατασκευάζεται με μέθοδο λιθογραφίας 14 nm, θα υποστηρίζει και 64-bit εφαρμογές, η κατασκευή και ο σχεδιασμός θα γίνουν σε συνεργασία με την IBM και τη Global Foundries και η αρχιτεκτονική του φυσικά θα είναι ARM στα 64bit.

Επίσης από όσα μαθεύτηκαν, το νέο Exynos 6, θα έχει δύο διαφορετικά είδη πυρήνων στο εσωτερικό του και πιο συγκεκριμένα θα είναι οι Cortex-A53 μαζί με τους Cortex-A57. Τα προβλήματα που είχε το Exynos 5 όσο αφορά την cache έχουν διορθωθεί και αναμένονται πολύ καλύτερες επιδόσεις. Αν και τα 64bit δεν προσφέρουν ακόμα τίποτα στα smartphones μια και αυτή την περίοδο, κανένας κατασκευαστής δεν έχει αγγίξει ή ξεπεράσει τα 4GB RAM, δεδομένου ότι τα 32bit λειτουργικά υποστηρίζουν έως 4GB, αλλά ούτε και υπάρχουν προς το παρόν 64μπιτα apps που να εκμεταλλεύονται ένα τέτοιο χαρακτηριστικό. Είναι ωστόσο ένα επόμενο βήμα για την υποστήριξη της εξέλιξης του software το οποίο θα δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι οι συσκευές με το συγκεκριμένο Chip πέρα από την πρωτοπορεία τους τεχνολογικά σε hardware, θα είναι και πιο έυκολο να υποστηρίξουν μελλοντικα τις επερχόμενες 64μπιτες αναβαθμίσεις σε software και να υποστηρίξουν όταν θα είναι εφικτό ακόμα και τα 64μπιτα λειτουργικά.