Αναλφάβητα παιδιά στην Αιθιοπία hackaran το Android. Ένα πείραμα του εμπνευστή του OLPC!

Δημοσιεύθηκε σε News - από foivos την Δευτέρα, Νοεμβρίου 4th, 2013 με 0 σχόλια

Το OLPC (One Laptop Per Child) είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα project του Ελληνικής καταγωγής καθηγητή του ΜΙΤ, Νicholas Negroponte. Σαν στόχο είχε τη δημιουργία ενός φτηνού (περίπου 100$), στιβαρού, χαμηλής κατανάλωσης υπολογιστή ο οποίος θα μπορούσε να διατεθεί σε χώρες όπου κυριαρχεί ο αναλφαβητισμός με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία, το internet και να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν!

Το υπέροχο είναι ότι κατά την εφαρμογή του σχεδίου, η ομάδα του κυρίου Negroponte το 2012 θέλησε να προχωρήσει σε ένα υπέροχο πείραμα το οποίο απέδωσε φοβερά αποτελέσματα όσο αναφορά τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς αυτός μπορεί να εξελιχτεί!

Έτσι, έψαξαν να βρουν τη χώρα με το μεγαλύτερο αναλφαβητισμό η οποία όπως είναι γνωστό είναι η Αιθιοπία και έριξαν σε ένα απομακρυσμένο φτωχό χωριό δέκα κλειστά κουτιά χωρίς οδηγίες, τα οποία περιείχαν δέκα φορτισμένους φορητούς υπολογιστές τύπου tablet. Τα κουτιά περιείχαν και δέκα ηλιακούς φορτιστές. Το συγκεκριμένο χωριό δεν είχε ρεύμα και οι άνθρωποι δεν είχαν ξαναδεί ποτέ κανένα ηλεκτρονικό ή ηλεκτρικό προϊόν, πόσο μάλλον τα παιδιά, από τα οποία υπήρχε και η έλλειψη σχολείου. Άρα τα παιδιά δεν ήξεραν ούτε να γράφουν, ούτε να διαβάζουν!

Τα tablet διέθεταν ένα μικροτσίπ που κατέγραφε τον τρόπο χρήσης τους και οι ερευνητές συνέλεγαν τις πληροφορίες μία φορά την εβδομάδα χωρίς να επεμβαίνουν ή να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά. Τα παιδιά βρήκαν τα κουτιά και η περιέργεια τα ώθησε να τα ανοίξουν. Μέσα σε 4 λεπτά, ένας πιτσιρικάς που περιεργαζόταν το δικό του, κατάφερε να βρει το power button και έθεσε ένα από αυτά σε λειτουργία χωρίς να έχει ξαναδεί μια τέτοια συσκευή. Αμέσως το έδειξε και στους άλλους. Μέσα σε 5 μέρες το κάθε παιδί από αυτά, που ποτέ δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο, χρησιμοποιούσε περίπου στις 50 εφαρμογές του Android! Όσο ο καιρός περνούσε, το πείραμα έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρον. Σε δύο εβδομάδες αυτά τα παιδιά που δεν είχαν ξαναδεί γραπτή λέξη στη ζωή τους, τραγουδούσαν και αναγνώριζαν την αγγλική αλφάβητο και μάλιστα την έμαθαν και σε κάποιους μεγάλους.

Μετά από 5 μήνες χρήσης των ταμπλετών,  είχαν καταφέρει να σπάσουν το σύστημα Android των συσκευών! Οι κατασκευαστές των tablet είχαν κλειδώσει την χρήση κάμερας στο εργαστήριο όπως και την αλλαγή προσαρμοσμένων ρυθμίσεων της επιφάνειας εργασίας! Κάποιος πιτσιρικάς, αντιλήφθηκε την ύπαρξη της κάμερας! Μέσα από το μενού και τις εικόνες προσπαθούσε να βρει τι ήταν αυτό και σε τι χρησίμευε. Τελικά κατόρθωσε να σπάσει τις κλειδωμένες ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας, έθεσε σε λειτουργία την κάμερα και έδειξε και στους άλλους πως γίνεται. Όταν οι ερευνητές πήγαν να συλλέξουν τις πληροφορίες ώστε να δουν σε τι κατάσταση βρίσκετε το πείραμά τους, διαπίστωσαν πως κάθε παιδί είχε ξεκλειδώσει τις ρυθμίσεις, είχε προσαρμόσει την επιφάνεια εργασίας του στα μέτρα του και είχε βάλει πάνω τις εκπαιδευτικές εφαρμογές που το ενδιέφεραν περισσότερο. Τέλος, είχαν βρει και τον τρόπο να φορτίζουν τις ταμπλέτες τους με τους ηλιακούς φορτιστές! Δείτε παρακάτω το σχετικό αφιέρωμα που είχε κάνει τότε το CNN στο επίτευγμα:

Είναι απίστευτος ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος προκειμένου να προσαρμοστεί, να μάθει νέα πράγματα όταν τον αφήσουμε να αναπτυχθεί.