Πωλούσε μέσω internet λογισμικό για παράνομη υποκλοπή τηλεφωνικών κλήσεων σε κινητά

Δημοσιεύθηκε σε Mobiles, News - από foivos την Δευτέρα, Ιουλίου 16th, 2012 με 0 σχόλια
Σε σύλληψη προχώρησαν άντρες της αστυνομίας ενός 33χρονου ντετέκτιβ όπου μέσα από την ιστοσελίδα του (drindrin.gr), πωλούσε μέσω διαδικτύου πρόγραμμα παρακολούθησης για υποκλοπή μέσω κινητών τηλεφώνων. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Αττικής, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο δράστης και διαχειριστής της ιστοσελίδας drindrin.gr εκτελούσε πωλήσεις ηλεκτρονικού εξοπλισμού και επίσης προωθούσε ειδικό πρόγραμμα, για την υποκλοπή και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, μέσω τηλεφωνικών συσκευών smartphones. Το λογισμικό παρείχε  σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και πρόσβαση/καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών, παρακάμπτοντας την ασφάλεια του δικτύου. Το εν λόγο λογισμικό εκτός από την τηλεφωνική υποκλοπή, έδινε τη δυνατότητα καταγραφής των γραπτών μηνυμάτων στο υπό παρακολούθηση κινητό, αλλά και της καταγραφής της γεωγραφικής θέσης του, εφόσον οι προδιαγραφές του κάλυπταν την δυνατότητα του GPS.
Το λογισμικό, ακόμα έδινε τη δυνατότητα στον χρήστη με μόνο 20€ ανα μήνα, σε περίπτωση που λάμβανε εισερχόμενες κλήσεις από «απόρρητο» νούμερο, να προωθεί την κλήση σε εταιρεία του εξωτερικού, μέσω του διαδικτύου, και σε λίγα μόλις λεπτά να ενημερώνεται για τον αριθμό κλήσης, παρακάμπτοντας έτσι το απόρρητο των επικοινωνιών. Ακόμα ο δράστης, μέσα από την ιστοσελίδα του πωλούσε συσκευές που τοποθετούνταν σε χώρους με σκοπό την υποκλοπή συνομιλιών και εν συνεχεία την αποστολή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, μέσω του δικτύου της τηλεφωνίας. Είναι η πρώτη φορά που το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας εντοπίζει λογισμικό για την παρακολούθηση των επικοινωνιών μέσω smartphones μια και αυτά ξεχωρίζουν για τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας που διαθέτουν.

Αυτό συνεπάγετε το τέλος της τοποθέτησης κοριών και την μετάβαση σε μία νέα εποχή υψηλής ηλεκτρονικής κατασκοπίας και τη δημιουργία ρήξης στο τηλεφωνικό και προσωπικό απόρρητο.
Για περίπου ένα χρόνο, ο δράστης φαίνεται να έχει αποκομίσει από την ιστοσελίδα αρκετές χιλιάδες ευρώ, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν ότι πάνω στο γραφείο του βρήκαν να έχει αφήσει περίπου 38.000€.
Τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν αγοράσει το λογισμικό του 33χρονο ντετέκτιβ. Χρήστης του λογισμικού και υποκλοπέας αρκούσε να στείλει το μήνυμα «Γεια σου, τι κάνεις;» στον στόχο του προκειμένου να αποκτήσει την σχετική πρόσβαση στο κινητό του. Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των πελατών εμφανίζονται να είναι μεγάλες εταιρείες καθώς και δικηγορικά γραφεία.
Μετά την εν λόγο ανακάλυψη οι αστυνομικοί λένε χαρακτηριστικά «είναι καλύτερα να επιστρέψουμε στα κινητά τηλέφωνα πρώτης γενιάς με τα πλήκτρα. Ξεκινά μόλις από 15 ευρώ η αγορά τους και είναι τα πιο ασφαλή.»
Από την μεριά του ο κατηγορούμενος, είπε ότι «έκανε κοινωνικό έργο», αφού με το λογισμικό αυτό μπορεί να προστατευτεί ένα παιδί από εμπόρους ναρκωτικών και άλλους κινδύνους.
Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, προσωπικές σημειώσεις του δράστη, λίστα με ονόματα πελατών που είχαν προμηθευτεί το ανάλογο εξοπλισμό, ένα κινητό τηλέφωνο και το ποσό των 38.200 ευρώ. Η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να επιβεβαιωθεί η ακριβής ποσότητα των συσκευών που έχουν πωληθεί και που.